Kyrkan har länge haft dubbla känslor för spel och lotterier. De protestantiska kristna ser spelandet som en synd eftersom det anses bryta mot gudfruktiga arbetsvanor, medan katoliker menar att det inte alls är syndigt att spela för skojs skull inom kristendomen. Hur det än är med just det och om det är rätt eller fel kan bara diskuteras, men faktum är att många församlingar, även protestantiska, har som vana att anordna lotterier på sammankomster. Kyrkorna arrangerar ofta dessa i samband med basarer eller kyrkkaffe för att samla in pengar för olika ändamål, exempelvis en sommarfest för församlingen eller till en bussresa.
Att vara med i ett kyrkolotteri handlar inte om att vinna mängder med pengar eller fina bilar, istället är meningen att stödja sin församling och ett gott ändamål. Som pris förekommer ofta handtillverkade produkter som ett gott bröd eller en hemvirkad löpare. Att delta i lotterier och därmed i en tillställning som arrangerats av kyrkan stärker sammanhållningen i församlingen. Kyrkorna ser inte just ett lotteri som synd eller något som är fel att anordna i ett religiöst sammanhang, annat är det med spel och dobbel som exempelvis poker. Det kan ha att göra med att priserna som lottas ut mer är av ett symboliskt värde.
Lotterier är en laglig verksamhet
Lotterilagen är det regelverk som reglerar lotterier som anordnas för allmänheten. Med detta menas att alla måste ha tillträde till lotteriet, det får inte ske i en avgränsad grupp. En huvudregel är att ett lotteri inte får arrangeras utan tillstånd, men det finns undantag, exempelvis om en tidning ordnar ett korsord och ””drar lott”” bland två rätta svar om vem som vinner. Vem som helst har också möjlighet att anordna ett lotteri utan tillstånd i samband med en offentlig nöjestillställning. Alltså om en kyrka vill sälja lotter på en marknad är det tillåtet utan att söka tillstånd. De flesta församlingar tycker att ett lotteri är ett trevligt spänningsmoment.